Umělá sladidla v mateřském mléce

Rubriky:

Do mateřského mléka proniká mnoho látek, které matka konzumuje. Může se jednat jak o látky pro dítě potřebné (tj. vitamíny, minerály), tak látky, které nemusí dítěti svědčit (bifenily, těžké kovy, léky). Autory zajímalo, jak je to s průnikem umělých sladidel do mateřského mléka. Umělá sladidla jsou velmi populární a přidávají se do nápojů či potravin místo cukru. Studie se zúčastnilo 49 kojících žen, které pily nápoje s různými druhy umělých sladidel (acesulfam, sacharin, cyklamát, sukralóza).

Ženám byly odebrány vzorky krve a mateřského mléka před a 6 hodin po konzumaci sladidla. Maximální hodnoty v krvi byly dosaženy za 30 až 120 minut a v mateřském mléce za 240 až 300 minut po požití sladidla. Nejlépe do mléka procházel acesulfam, poté sacharin a cyklamát. Vystavení dětí umělým sladidlům může vést ke zvýšení rizika obezity. Je tedy lepší, pokud se maminky uměle slazených potravin a nápojů vzdají nebo kojí v delším odstupu od jejich konzumace.

Zdroj:

https://www.mdpi.com/2072-6643/14/13/2635

18.7.2022; Holmannová