Laktoferrin z mateřského mléka

Rubriky: | |

Jednou ze složek mateřského mléka je i laktoferrin. Jedná se o bílkovinu, která váže železo. Velké množství je ho v kolostru, tj. prvotním mléce, mlezivu. Hlavní funkcí laktoferrinu je neimunologická ochrana. Má totiž protimikrobiální účinky − jednak mikroby udržuje bez přísunu železa, které pro život potřebují, ale také reaguje s jejich stěnou a může ji poškodit. Dále laktoferrin podporuje vývoj imunitního systému u novorozence a moduluje jeho aktivitu, má také protizánětlivou funkci. Zánět sice pomáhá hojení a je potřebný, ale také může tkáně poškozovat, je tedy nutné, aby byl usměrňován, a to třeba i díky laktoferrinu. Navíc se ukázalo, že má laktoferrin i protirakovinné účinky. Je tedy patrné, že laktoferrin není pouze nutriční součástí mateřského mléka, ale je také prvkem ochranným.

Zdroj:

http://www.mdpi.com/1424-8247/9/4/61