Vztah mezi kvalitou stravy matky během těhotenství a kojení a růstem dětí

Rubriky:

Je nesporné, že stravování matky během těhotenství a kojení ovlivňuje vývoj a růst dítěte. V této studii se autoři podívali na tuto problematiku hlouběji. Sledovali kvalitu stravování 458 žen v období těhotenství a kojení 12 měsíců po porodu, kdy hodnotili také růst jejich dětí. Hodnota indexu zdravého stravování (HEI; zohledňuje nutriční vyváženost stravy, obsah ovoce, zeleniny, kvalitních bílkovin, tuků…) během těhotenství i po porodu měla vliv na nitroděložní růst dítěte i jeho růst po porodu. Horší stravovací návyky matky (nižší skóre HEI) vedly k rychlejšímu nitroděložnímu růstu dítěte.

Stravování matky po porodu, tj. během kojení, mělo vliv na index tělesné hmotnosti (BMI) dítěte (speciální výpočet v porovnání s dospělými). Špatné stravování urychlilo růst a nabírání dítěte na váze. To se sice může zdát jako pozitivní, že máte větší miminko, ale opak je pravdou. Ke zrychlení růstu totiž nejčastěji dochází na základě vyššího energetického příjmu než dítě potřebuje. Rychle rostoucí děti mají vyšší riziko vzniku nadváhy a obezity, cukrovky typu II, vysokého krevního tlaku v dalších letech života. Kvalita stravování matky během těhotenství a kojení může dlouhodobě ovlivnit metabolické zdraví dítěte.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/oby.23891

25.9.2023; Holmannová