Využití oligosacharidu z mateřského mléka u mozkové mrtvice
Mateřské mléko je plné biologicky aktivních látek, které jsou prospěšné pro růst a vývoj dítěte. Jendou z nich je oligosacharid 2-fukosyllaktóza. V kravském mléce je pouze v malém množství. Výzkumy ukázaly, že tato cukerná sloučenina má protizánětlivý vliv na trávicí trakt. Vědce zajímalo, zda je možné tuto látku využít i jinak, a to v případě mozkové mrtvice. 2-fukosyllaktózu autoři přidali k nervovým buňkám, které vystavili pro ně toxickým látkám, a dále ji vyzkoušeli na krysím mozku, kdy u krys vyvolali mozkovou mrtvici. V obou případech měl oligosacharid ochranný vliv na nervové buňky. Výrazně se snížila velikost poškození mozkové tkáně po mozkové mrtvici a také se zvýšila tvorba faktoru, který podporuje růst a zdraví nervových buněk. U krys, které dostaly 2-fukosylaktózu, se výrazně zlepšila pohyblivost, omezilo se pomrtvicové ochrnutí. Oligosacharid z mateřského mléka tedy snižuje poškození tkáně po mrtvici a podporuje její regeneraci. To by se mohlo využít také u pacientů. 6.1.2020
Zdroj: Human Milk Oligosaccharide 2′-Fucosyllactose Reduces Neurodegeneration in Stroke Brain