Vliv obezity matky na složení tuků v mléce a vývoj nervové soustavy dítěte
Vědci se stále snaží zjistit, jaké faktory ze strany matky mohou ovlivnit složení mateřského mléka a k jaké změně dojde. V této studii se zaměřili na obezitu, hlavně na to, jakým způsobem ovlivňuje složení mastných kyselin (základní složka tuků) v mateřském mléce a jaký vliv může taková změna mít na vývoj dítěte. Studie se účastnilo 78 matek a jejich dětí. Byly vytvořeny skupiny dle BMI matky ‒ normální váha, nadváha a obezita. Odebraly se vzorky kolostra a zralého mateřského mléka, ve kterých se určilo složení a množství mastných kyselin. V mléce matek s nadváhou a obezitou bylo v porovnání s mlékem matek bez problémů s hmotností více nasycených mastných kyselin a poklesla hladina kyseliny alfa-linolenové (ALA; patří mezi omega 3 nenasycené mastné kyseliny PUFA), DHA a mononenasyceným mastných kyselin (MUFA) a zvýšil se také poměr n6:n3 (omega 6: omega3). Vývoj dětí pozitivně ovlivnila vyšší koncentrace kyseliny linolové, omega 6 PUFA, ALA, DHA a omega 3 PUFA, negativní vliv na neurovývoj měl vyšší poměr n6:n3. Lépe na tom byly děti matek s normální hmotností. Studie tedy dokazuje, jak je důležitý dobrý zdravotní stav matky, její obezita totiž může zhoršit složení mateřského mléka, co se mastných kyselin týká, a to se může projevit také na vývoji mentálních schopností dítěte. 16.09.2019