Vliv konzumace vajec kojícími ženami na vznik alergie na vejce u dětí
Alergie na vejce patří mezi častější potravinové alergie u dětí. Udává se, že pokud jsou vajíčka zařazena do stravy dítěte mezi 4. až 6. měsícem, snižuje se riziko vzniku alergie. Vědce zajímalo, zda má na vznik alergie během prvního roku života dítěte vliv také konzumace vajec kojící ženou během prvních pěti dní po porodu. Pracovali s 367 novorozenci, z nichž 183 se narodilo maminkám, které vajíčka konzumovaly, a 184 se narodilo maminkám, které vajíčka během prvních dní po porodu nekonzumovaly. Po 12 měsících byly děti vyšetřeny, zda (ne)mají alergii na vejce.
V mateřském mléce maminek konzumujících vajíčka byly přítomné ve vyšší míře složky, které mohou dítě alergizovat, tj. ovalbumin a ovomukoid. Ve věku 1 roku nebyl u dětí zjištěn významný rozdíl ve výskytu alergií na vajíčka (u vejce konzumujících maminek to bylo 9,3 % dětí a u nekonzumujících 7,6 % dětí), ani v sensitizaci (zvýšení vnímavosti a možného vzniku alergie) na vaječný bílek ( 62,8 % vs. 58,7 %). Výsledky tedy naznačují, že konzumace vajíček matkou po porodu není problém a nezvyšuje riziko vzniku alergií na vajíčka u dětí v průběhu prvního roku života.
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2807114
17.7.2023; Holmannová