Vliv konzumace ryb kojícími matkami na hladiny DHA dětí

Rubriky:

DHA (dokosahexaenová kyselina) je důležitou omega 3 nenasycenou mastnou kyselinou, která pozitivně ovlivňuje vývoj nervové soustavy dětí. V této japonské studii autoři zjišťovali, zda a jaký vliv má konzumace ryb kojícími ženami na kojené dítě, resp. na hladiny DHA u dětí mezi pěti až šesti měsíci. Ve studii bylo 268 novorozenců.

Autoři zjistili, že ryby ve stravě matky skutečně zvyšují hodnoty DHA u kojených dětí. DHA se tedy z mateřské krve dostává také do mateřského mléka. To se nejvíce projevilo při konzumaci tučných ryb, jako jsou například makrela, sardinka či sajra tichomořská. I konzumace ostatních, méně tučných ryb, měla pozitivní vliv na hladiny DHA u dětí. Hladiny DHA u kojených dětí pak byly vyšší než u dětí krmených mléčnými formulemi, a to i v případě, že tyto byly obohaceny o DHA. Stravování během kojení tedy může výrazně ovlivnit hladiny pro vývoj dětí potřebné DHA.

https://www.mdpi.com/2072-6643/15/20/4338

6.11.2023; Holmannová