Vliv doplňků stravy na množství tuků a energie v mateřském mléce u žen s nadváhou, obezitou a těhotenskou cukrovkou
Nadváha, obezita a těhotenská cukrovka u nastávající a kojící maminky jsou spojené s rizikem vzniku nadváhy, obezity a cukrovky druhého typu u potomků. V této studii autoři sledovali vliv nadváhy, obezity a těhotenské cukrovky na složení mateřského mléka, pokud jsou podávány vybrané potravní doplňky. Ve studii bylo 723 žen. Ženám byly podávány potravní doplňky s vápníkem, jodem, beta karotenem a kyselinou listovou, polovině žen byly přidány také vitamíny B2, B6, B12 a D, probiotika, zinek a inositol. Vzorky mateřského mléka se odebíraly až 12 měsíců.
Ve skupině s menším množstvím podávaných preparátů byly nadváha, obezita i těhotenská cukrovka spojeny s vyšším množstvím tuku a energie v mateřském mléce během prvních tří měsíců kojení. Ve skupině s více doplňky tento efekt zaznamenán nebyl. U žen s cukrovkou ve skupině s více doplňky bylo v mateřském mléce naměřeno o 10 % méně tuků a o 6 % méně energie v porovnání s ženami s menším počtem doplňků. V průběhu kojení docházelo u všech žen k poklesu obsahu tuků a energie v mateřském mléce. Výsledky studie naznačují jednak to, že nadváha, obezita a těhotenská cukrovka zvyšují množství tuku a energie v mateřském mléce, což není pro dítě dobré, ale také to, že pomocí stravy a doplňků je možné tento efekt zmírnit.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2023.1282376/full
13.11.2023; Holmannová