Vitamín E v mateřském mléce

Rubriky:

Vitamín E (tokoferol) je důležitý pro naše zdraví. Chrání proti oxidačnímu stresu (tj. volným kyslíkovým a dusíkovým radikálům, funguje jako antioxidant), má pozitivní vliv na plodnost, podporuje zdraví pokožky, hojení, zpomaluje stárnutí, dle všeho má i protirakovinné účinky.

Jelikož je vitamín E důležitý, tak autoři sledovali jeho obsah v mateřském mléce. Odebírali vzorky mlék od 103 žen. Vzorky byly odebrány mezi 1.‒7. dnem, pak 8.‒14. dnem a po 15. dni po porodu. Samozřejmě také byl vyhodnocen příjem vitamínu E kojící matkou. Největší koncentrace celkového vitamínu E je v kolostru, tj. prvním mléku (cca 7,5 mg/l), pak jeho koncentrace postupně klesá (cca 3,8 mg/l ve druhém měření) a ve „zralém“ mléce je ho cca 3,1 mg/l. Také se podařilo prokázat, že množství vitamínu E se nemění ani v mléce, které je zmraženo až 180 dní při teplotě mezi -20°C až -80°C. Obsah vitamínu E v mateřském mléce je tedy variabilní a postupně přirozeně klesá, ale jeho hodnoty je možné zvýšit zvýšením jeho příjmu. Kojící ženy by si tedy měly hlídat množství vitamínu E, které konzumují.  Nic se však nemá přehánět a je nutné dodržovat doporučené denní dávky.

Zdroj: Tocopherols in human milk: Change during lactation, stability during frozen storage, and impact of maternal diet