Vhodné načasování přidávání alergizujících potravin do jídelníčku dítěte může snížit riziko rozvoje alergie
Existují potraviny, které častěji vyvolávají alergické reakce. Rodiče, obzvlášť pokud je v rodině nějaká alergie, se je bojí zařazovat do jídelníčku dítěte, aby alergii u dítěte nevyvolali. Zdá se však, že právě zařazení rizikových potravin v určitém věku dítěte může riziko alergií snížit.
V této studii autoři vyhodnotili data z 12 kvalitních kontrolovaných studií. V nich byly kojené děti, kterým se do jídelníčku zařazovaly rizikové potraviny, např. mléko, vejce, ryby, obiloviny či arašídy. Výsledky studií ukazují, že zařazení těchto potravin mezi 4. až 12. měsícem věku snižuje riziko některých potravinových alergií (např. na vejce a arašídy) a atopického ekzému. Na druhou stranu, u některých potravin jsou výsledky časného zařazení do jídelníčku dítěte nejednoznačné, např. u mléka, ryb a obilovin. Vědci se shodují, že je lepší, pokud rodiče postupně zařazují do jídelníčku kojených dětí i rizikové potraviny. V určitém období (imunitní okno mezi 4. až. 6. měsícem) je totiž imunitní systém nastaven tak, že na alergeny nereaguje a naučí se je tolerovat.
https://doi.org/10.1136/bmjebm-2023-112445
15.4.2024; Holmannová