Unikátní složení mikrobiomu mateřského mléka
Díky mnoha výzkumům se ukazuje, že složení mateřského mléka je u každé ženy jiné. Rozdílné je hlavně složení jeho mikrobiomu, tedy bakterií, virů atd., které je tak unikátní jako např. otisky prstů. Složení mikrobiomu mateřského mléka přitom ovlivňuje i další život dítěte, nejen v době kojení. Bakterie v mateřském mléce snižují počty i závažnost infekcí, zlepšují stav střeva, produkují protizánětlivé substance aj. Mikrobiom mateřského mléka je ovlivněný stresem, věkem, stravou, prostředím, kde matka žije, způsobem porodu, užíváním antibiotik či probiotik.
Dle vzorků mléka od žen z Číny, jihu Afriky, Španělska a Finska vědci dokazují, že se jednotlivé mikrobiomy značně liší. Např. u žen, které rodily přirozeně, mají španělské matky vyšší zastoupení bakterií z kmenu Bacteroidetes, zatímco čínské matky mají vyšší počty Actinobacteria, u žen s císařským řezem to pak byly Proteobacteria. Složení mikrobiomu také reaguje na složení mateřského mléka, co se týče tuků. Pokud je v mléce více mononasycených mastných kyselin, snížil se počet Proteobacteria, zatímco narostlo zastoupení rodu Lactobacillus.
Zdroj:
https://theconversation.com/uncovering-the-deeper-secrets-of-every-mothers-breast-milk-70311