Těhotenská cukrovka, složení mateřského mléka a růst dětí
U části těhotných, které dříve neměly s „cukrem“ žádné potíže, se během těhotenství rozvine tzv. těhotenská cukrovka (TC). Autory zajímalo, jak mění složení mateřského mléka a jaký má vliv na růst dítěte. Byly porovnávány vzorky mateřských mlék žen s TC (24) a bez TC (29) a růst jimi kojených dětí. Množství bílkovin, laktózy a energie bylo stejné v obou skupinách. Koncentrace triglyceridů (druh tuků) byla vyšší v mléku žen s TC. Tato hodnota však byla ovlivněna i věkem a množstvím laktózy v mléce. Zvýšená hladina cukru v krvi matek nalačno (glykémie; příznak TC nebo narušené tolerance cukru glukózy) byla spojená s vyšším obsahem bílkovin, triglyceridů a energie v jejich mléce.
Děti, které byly krmené mateřským mlékem s vyšším obsahem triglyceridů, což bylo hlavně u žen s TC, měly vyšší hmotnost ve dvou měsících než děti, které byly kojeny mlékem s nižším obsahem triglyceridů. Množství triglyceridů v mléce je zvýšeno těhotenskou cukrovkou, zvýšenou glykémií a věkem matky a má vliv na růst dítěte. Rychlý nárůst hmotnosti dítěte může být v následujících letech spojený s nadváhou.
https://doi.org/10.1089/bfm.2022.0085
5.12.2022; Holmannová