Středomořská dieta zvyšuje množství antioxidantů v mateřském mléce a organismu kojenců

Rubriky:

Mateřské mléko obsahuje kromě základních živin nezbytných pro růst také složky, které podporují dětské zdraví. Jsou to například antioxidanty. Zvýšený oxidační stres má totiž poškozující vliv. V této studii autoři zjišťovali, jak může strava matky ovlivnit množství antioxidantů v mateřském mléce, a zda zůstávají aktivní i v organismu dítěte. Zanalyzovali 350 vzorků mateřských mlék a výsledky srovnali se záznamy o způsobu stravování kojících žen.

Výsledky ukázaly, že ženy, které konzumují středomořskou dietu (obsahuje hodně vlákniny, ovoce, zeleniny, ořechů, luštěnin a semínek, menší množství živočišného tuku a červeného masa, malé množství slazených nápojů a soli), mají v mateřském mléce více antioxidantů. Jejich mléko má vyšší antioxidační sílu, lépe tedy odstraňuje škodlivé volné radikály. A tento efekt se projevil také v moči novorozenců. Studie potvrdila, že antioxidanty do těla kojenců pronikají v aktivní formě a mohou být využity pro snížení oxidačního stresu. Volbou stravy lze zlepšit parametry mateřského mléka ku prospěchu dítěte.

https://doi.org/10.1186/s12937-023-00841-0

6.3.2023; Holmannová