Středomořská dieta v období těhotenství a kojení a výskyt alergií u dětí
Počty lidí, včetně dětí, kteří trpí potravinovými alergiemi, se stále zvyšují. Příčiny nejsou zcela známé a důležité je snažit se těmto onemocněním předcházet. V této studii se autoři zaměřili na způsob stravování maminky během těhotenství a kojení a jeho vliv na riziko vzniku alergie u dětí. Ve studii bylo 430 žen a dětí. Výsledky ukázaly, že pokud se matka během těhotenství či kojení stravovala podle středomořské diety, byl výskyt alergií u dětí nižší.
Středomořská dieta je strava založená z velké části na zelenině, ovoci, celozrnných produktech, ořeších, kvalitních rostlinných olejích, rybách, s minimem vysoce zpracovaných potravin atd.
Riziko alergií u potomků bylo nižší, pokud ženy v těhotenství konzumovaly více ovoce a plnotučné mléčné výrobky. Zajímavé je, že zvýšená konzumace drůbeže a červeného masa (častěji než třikrát týdně), a dokonce i konzumace ryb během těhotenství a kojení mohou naopak riziko alergií u dětí zvýšit.
Výsledky tedy ukazují, že strava matek během těhotenství a kojení, v níž se objevuje větší množství ovoce a zeleniny a plnotučných mléčných výrobků, může snížit riziko vzniku potravinových alergií u dětí.
Zdroj:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/all.70054
22.9.2025; Holmannová