Stravitelnost bílkovin a tuků z mateřského mléka a různých druhů umělého mléka
Mateřské mléko je optimální stravou pro dítě a plně odpovídá jeho potřebám. Někdy však kojící ženy volí z nějakého důvodu umělou stravu, tj. mléčnou formuli. Může však být problém se schopností organismu přeměnit potravu na živiny, které může tělo vstřebat a využít, konkrétně se stravitelnostíbílkovin a tuků potřebných k růstu.
V této studii se tedy autoři zaměřili na stravitelnost bílkovin a tuků v umělé výživě z kravského a kozího mléka a porovnávali ji s mateřským mlékem. Jelikož takový pokus nelze dělat přímo s dětmi, použili autoři studie buněčný model, který simuluje střevní systém. Zjistili, že umělá výživa vyrobená z kozího mléka má lepší stravitelnost bílkovin i tuků v porovnání s umělou výživou z kravského mléka, a dokonce i v porovnání s mlékem mateřským.
Po 120 minutách trávení dosáhla stravitelnost bílkovin u umělé výživy z kozího mléka 28,3 %, u mateřského mléka 21,9 %, u umělé výživy z kravského mléka 16,2 %. To může být způsobeno tím, že kozí mléko během trávení vytváří shluky bílkovin s nízkou hustotou, což usnadňuje jejich trávení pomocí střevních enzymů.
V případě tuků se zjistilo, že umělá výživa z kozího mléka má vyšší podíl mastných kyselin s krátkým a středně dlouhým řetězcem, což podporuje stravitelnost tuků. I zde byla nejvyšší právě u kozího mléka a stejná byla u mateřského mléka. Nejnižší stravitelnost tuků byla v případě umělé výživy z kravského mléka. V současné době je snaha co nejvíce napodobit v rámci umělé výživy mateřské mléko.
Umělá výživa z kozího ani kravského mléka neodpovídá profilu mateřského mléka co se stravitelnosti bílkovin a tuků týká, ale kozí mléko z porovnání vychází lépe než kravské.
Zdroj:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212429225015408
6.10.2025