Složení membrán tukových částic mateřské versus kozí mléko
Jednou z důležitých součástí mléka jsou tukové částice (mléčný tuk), kterou jsou „obalené“ membránou, která se skládá z tuků a bílkovin (lipoproteinová) (MFGM). I takto složka mateřského mléka ovlivňuje dítě. Autoři zjišťovali, zda se liší složení MFGM mezi mateřským a kozím mlékem. Podrobné testy ukázaly, že MFGM obsahuje velké množství bioaktivních bílkovin, mateřské mléko jich obsahuje mnohem víc než kozí. V mateřském mléce jich bylo detekováno 128, zatímco v kozím mléce jen 42, 7 z bílkovin se našlo v obou mlécích. V mateřském mléce byly hojně zastoupeny např. laktoferin, beta kasein, lipoproteinové lipázy, syntázy mastných kyselin a byturofilin. Získaná data tedy dokládají, že mateřské mléko je bohatší na bílkoviny MFGM, které jsou důležité pro vývoj dítěte, pokud by tedy bylo dítěti podáváno náhradní kozí mléko bylo by vhodné jej doplnit o chybějící látky. 29/10/2018