Složení a antioxidační kapacita mateřského mléka veganek

Rubriky:

Mateřské mléko obsahuje látky, které podporují růst a celkový vývoj dítěte, včetně imunitního a nervového systému. Jedná se o makroživiny v podobě bílkovin, tuků a cukrů, vitamíny, minerály, protilátky, imunitní a kmenové buňky atd. Koncentrace některých složek mateřského mléka se mění dle složení stravy matky. Jiné nejsou stravou ovlivněny.

V této studii se autoři zaměřili na složení mateřského mléka a jeho antioxidační schopnosti u žen veganek a žen s běžnou stravou, v níž jsou také živočišné produkty, včetně masa. Antioxidační kapacita mateřského mléka je velmi důležitá, oxidační stres, tj. volné radikály poškozují zdraví, a antioxidanty je umí „neutralizovat“. Ve studii bylo 17 veganek a 28 žen se smíšenou stravou.

Zajímavé zjištění bylo, že mateřské mléko veganek obsahovalo vyšší hodnoty kortizolu, jemuž se říká hormon stresu. Tento hormon ovlivňuje metabolismus (hraje roli v obezitě a riziku cukrovky druhého typu) a také aktivitu imunitního systému (snižuje ji). Naopak byly v mateřském mléce veganek nižší hladiny železa, vitamínu B6 a antioxidační kapacity v porovnání s mateřským mlékem žen se smíšenou stravou. Studie ukazuje, že složení mateřského mléka veganek a žen se smíšenou stravou se liší, a může tak dojít k ovlivnění vývoje dítěte. Veganky by se tedy měly více zaměřit na složení stravy, popř. užívání potravních doplňků, aby měly dostatek minerálů a vitamínů nejen pro sebe, ale i pro kojené dítě.

Zdroj:

https://www.mdpi.com/2076-3921/14/5/505

2.6.2025; Holmannová