Protivirový efekt složek mateřského mléka
Mnohokrát jsme psali, že mateřské mléko poskytuje kojenému dítěti nejen živiny pro růst a přibývání na váze, ale i ochranu před infekčními nemocemi. V laboratořích se provádějí různé studie, které zkoumají vliv jednotlivých složek mateřského mléka na imunitní buňky. V této studii se autoři zaměřili na v mateřském mléce přítomné složené cukry, tj. oligosacharidy, hlavně na lakto-N-fukopentaózu III. V pokusu použili lidské makrofágy, což jsou imunitní buňky, které tvoří první obrannou linii proti infekcím a aktivují další buňky, včetně T a B lymfocytů. Tyto buňky byly ve vhodném médiu kultivované spolu s virem lidské imunodeficience (HIV). Hodnotila se schopnost viru se dále množit, k čemuž musí proniknout do nitra buňky, v tomto případě makrofága. Do jedné misky se k nakaženým makrofágům navíc přidal také výše zmíněný oligosacharid.
Pokus ukázal, že se makrofágy dokážou v přítomnosti oligosacharidu z mateřského mléka lépe bránit proti množení viru, a to tím, že produkují látky snižující aktivitu viru. A nejen to. Díky tomuto oligosacharidu se makrofágy sice aktivovaly, ale ne natolik, aby spustily nežádoucí, silnou zánětlivou odpověď. Ta může být v reálu poškozující, tj. přinést více škody než užitku. Oligosacharid z mateřského mléka tedy dokázal snížit množení viru HIV tím, že ovlivnil fungování imunitních buněk.
Je pravděpodobné, že může posílit ochranu i před jinými druhy virů. To by odpovídalo tomu, že kojené děti bývají dle studií méně nemocné.
https://www.mdpi.com/2072-6643/17/5/890
24.3.2025; Holmannová