Protivirové účinky mateřského mléka

Rubriky:

Mateřské mléko není jen zdrojem živin pro růst, ale také pro ochranu dítěte. Nedávné studie ukázaly, že sloučeniny odvozené od cholesterolu, které se tvoří v těle, oxysteroly mají protivirové účinky (25- hydroxycholesterol, 27-hydroxycholesterol, 24S-hydroxycholesterol). Zatím se nevědělo, zda se nachází také v mateřském mléce. Autoři této studie se rozhodli na tuto otázku odpovědět. Pracovali se vzorky mateřského mléka od 12 matek v různých dnech laktace (kolostrum, přechodné mléko, zralé mléko) a zjistili, že se oxidované formy cholesterolu v mateřském mléce nacházejí, a to ve všech vzorcích, tedy během celé doby kojení. Některé typy sloučenin jsou potom ve vyšší koncentraci v kolostru a jiné ve zralém mléce. Autoři dále testovali oxysteroly proti dvěma typům virů, rotavirům (způsobují průjmy) a rhinovirům (způsobují infekce horních cest dýchacích, tj. rýmy, nachlazení). Všechny tři oxysteroly měly protivirové účinky. Nejvýraznější pak 27-hydroxycholesterol, který má nejvyšší koncentraci v kolostru. Díky mateřskému mléku je tedy dítě chráněno proti virovým infekcím a vědcům se podařilo najít sloučeniny, které zatím v mateřském mléce nebyly zkoumány.

Zdroj: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960076019302249