Protimikrobiální a protizánětlivé účinky mateřského mléka
Mateřské mléko má složky, které dokážou zničit mnohé mikroby a posílit imunitu. V této studii se autoři zaměřili na glycerol monolaurát (derivát kyseliny laurové). Zjišťovali jeho přítomnost v mateřském mléce vs. kravské mléko vs. umělá výživa a také účinky této látky. Mateřské mléko obsahuje přibližně 3000 µg/ml glycerol monolarátu, kravské mléko pouze 150 μg/ml a v umělé výživě nebyl nalezen. Při testování na bakteriích se zjistilo, že mateřské mléko dokáže omezit dělení a zabíjet mnohé druhy patogenních bakterií, včetně zlatého stafylokoka, Escherichia coli, Clostridium perfringens, Bacillus subtilis, lépe než kravské mléko či umělá výživa. Když se z mateřského mléka odstranil glycerol monolaurát, výrazně poklesla jako protimikrobiální aktivita, a naopak přidání glycerolu monolaurátu ke kravskému mléku zvýšilo jeho protimikrobiální aktivitu. Mateřské mléko, ale ne kravské nebo umělé, také ovlivňuje buňky sliznic a omezuje produkci cytokinů po stimulaci bakteriemi, které by mohly vést k rozvoji poškozujícího zánětu.
Autoři tedy zjistili, že mateřské mléko obsahuje glycerol monolaurát, který má protimikrobiální a protizánětlivé účinky. 24.03.2020
Zdroj: Glycerol Monolaurate Contributes to the Antimicrobial and Anti-inflammatory Activity of Human Milk