Příliš cukru (fruktózy) v mateřském mléce může škodit
Mateřské mléko je pro dítě to nejlepší, co může v prvních měsících od matky dostat. Ovšem matka by měla dbát na to, aby se správně stravovala. Mnohé látky přecházejí do mateřského mléka. V mléce tedy mohou některé chybět a jiné naopak přebývat.
Autoři sledovali, zda se změní hodnoty cukrů v mateřském mléce, když matka vypije nápoj slazený kukuřičným sirupem, který má vysoký obsah fruktózy. Studie se účastnilo 41 maminek, které byly 6 týdnů po porodu. Musely vypít slazený nápoj a pak dávaly vzorky mléka k analýze po dobu 6 hodin od vypití.
Základní, výchozí koncentrace fruktózy v mléce byla 5,0 ± 1,3 µg/ml, glukózy 0,6 ± 0,3 mg/ml a laktózy 6.8 ± 1.6 g/dl. Po 120 minutách od vypití se koncentrace fruktózy v mateřském mléce zvýší na 8,8 ± 2,1, po 180 minutách dosahuje 9,4 ± 1,9, po této době již opět klesá, po 300 minutách se však nedostane na výchozí hodnotu a je na 6,9 ± 1,4. Hodnoty glukózy a laktózy se nezvyšují.
Je tedy patrné, že konzumace nápojů, popř. potravin, které jsou bohaté na fruktózu, může výrazně zvýšit její koncentraci v mateřském mléce až na 5 hodin. Některé studie naznačují, že pokud je dítě velmi brzo vystaveno fruktóze, má to negativní vliv na regulaci chuti k jídlu, zvyšuje se riziko obezity a metabolických onemocnění v dospělosti. Maminky by si tedy měly dávat pozor i na to, zda nepřijímají velké množství fruktózy, neboť ta přestupuje do mateřského mléka. Samozřejmě pár kousků ovoce denně vůbec nevadí.