Příjem bílkovin a aminokyselin kojící ženou neovlivní aminokyseliny v mateřském mléce
Bílkoviny jsou velmi důležité pro funkci organismu. Potřebné jsou nejen pro vývoj svalů, ale zastávají také funkce v imunitním systému, v metabolických procesech atd. Aminokyseliny jsou stavební prvky bílkovin. Bílkoviny i aminokyseliny získáváme ze stravy. Velmi kvalitními zdroji bílkovin a aminokyselin v celé šíři jsou živočišné produkty, především maso. Kvalitní bílkoviny a aminokyseliny však lze získat i z rostlinné stravy, zde je však důležité pátrat po složení, jelikož v různých rostlinných produktech mohou některé aminokyseliny chybět. V mateřském mléce jsou všechny aminokyseliny, které jsou potřebné pro vývoj dítěte. Autory této studie zajímalo, zda je složení aminokyselin v mateřském mléce ovlivnitelné stravou. Již jsme vám přibližovali studie, v nichž se prokázalo, že složení stravy hraje roli např. v hodnotách jódu či omega mastných kyselin v mateřském mléce.
Autoři vyhodnotili vzorky mateřského mléka 123 žen. Vzorky byly odebrány 10., 17. a 24. den po porodu. Dále autoři také sledovali složení stravy kojících žen, hlavně se zaměřili na příjem aminokyselin. Po statistickém vyhodnocení a porovnání příjmu aminokyselin a jejich koncentrace v mateřském mléce se zjistilo, že zde není souvislost. To znamená, že když máte např. stravu bohatou na lysin, jeho koncentrace nebude v mateřském mléce vyšší než u žen, které konzumují méně lysinu. Zdá se, že mateřské mléko si udržuje své složení v závislosti na potřebách dítěte, a ne na příjmu aminokyselin potravou.
https://doi.org/10.1017/S0007114524001600
30.9.2024; Holmannová