Přestup sukralózy a acesulfamu K do mateřského mléka
Omezování cukru v potravinách a nápojích vede k tomu, že se častěji volí jiné metody slazení a používají se varianty s menším množstvím kalorií. Často tak nacházíme v potravinách a nápojích sukralózu nebo acesulfam K. V této studii autoři sledovali, zda tyto látky pronikají do mateřského mléka a jak se mění jejich koncentrace v mateřském mléce během 72 hodin. Autory dále zajímalo, zda je možné nalézt tyto látky také v krvi kojence. Ve studii bylo 40 kojících žen a stejný počet kojenců. Ženy vypily džus, v němž byla sukralóza a acesulfam K.
Ukázalo se, že acesulfam K dobře pronikal do mateřského mléka, kde se objevil po 4 hodinách od konzumace nápoje, a nejvyšší naměřená koncentrace byla 373 ng/ml. Do mléka však pronikala také sukralóza. Ta se objevila v mléce již po jedné až dvou hodinách a její nejvyšší koncentrace byla 7,2 ng/ml. Acesulfam K byl detekován také v krvi všech kojenců a nejvyšší koncentrace dosahovala 9,2 ng/ml. V krvi dětí byl detekován po šesti hodinách od zkonzumace nápoje matkou.
Sukralóza byla nalezena jen u 15 kojenců a průměrná koncentrace byla 5 ng/ml a v krvi se objevila po pěti hodinách od vypití nápoje matkou. Výsledky ukazují, že acesulfam K a sukralóza pronikají do mateřského mléka a také do krve kojenců. Je otázkou, zda to může mít nějaký vliv na zdraví a vývoj dítěte. Na webu Fér potravina má acesulfam K skóre 4 (hodnocení je od 0 do 5, kdy 5 je nejméně vhodná přídatná látka).
https://doi.org/10.1016/j.ajcnut.2024.08.001
12.8.2024; Holmannová