Podávání oleje z krilu zvyšuje obsah omega nenasycených mastných kyselin v mateřském mléce
Polynenasycené mastné kyseliny označované též jako omega jsou známé tím, že mají pozitivní vliv na vyvíjející se nervovou soustavu, zrak a také na kardiovaskulární systém. Je tedy vhodné, aby je novorozenec a kojenec přijímali. To je možné i tak, že matka volí správné potraviny, z nichž se mastné kyseliny dostanou i do mléka. Nejznámějšími zástupci jsou EPA (eikosapentaénová kyselina) a DHA (dokosahexaenová kyselina). Autoři testovali vzorky mateřským mlék žen, kterým podávali buď olej z arktického krilu, nebo placebo. Porovnávaly se vstupní hodnoty EPA a DHA a výsledné po 30denním užívání preparátů. Ve skupině, v níž matky dostávaly olej z krilu, došlo ke zvýšení koncentrace EPA i DHA v mateřském mléce. U skupiny s placebem zůstaly hodnoty po 30 dnech shodné s počátečními. Matky tedy mohou aktivně „zlepšit“ složení mateřského mléka vhodným výběrem potravních doplňků a podpořit tak správný vývoj svého dítěte. 01/14/2019