Podávání Lactobacillus GG a dalších probiotik v rámci léčby alergií u dětí

Rubriky:

Potravinové alergie jsou v populaci stále častější a nevyhýbají se ani dětem. Léčba v současné době neexistuje. Podávají se jen léky tlumící alergické reakce a někdy může pomoci desenzibilizační léčba (dlouhodobé podávání individuálního přípravku se stopovým množstvím alergenu).

Je možné, že by potravinové alergie mohlo mírnit podávání probiotik? Probiotické bakterie, které se nacházejí v trávicím traktu, podporují zdraví střeva a pozitivně ovlivňují fungování imunitního systému. Právě na tohle téma se zaměřili autoři metaanalýzy, do níž bylo zařazeno 16 studií, kterých se zúčastnilo 1502 dětí s potravinovými alergiemi ve věku 1 měsíc až 10 let.

Dětem byla v rámci léčby podávána probiotika nebo placebo (stejně vypadající preparát, ve kterém však probiotika nebyla). Ve studiích bylo využito 8 různých typů probiotik a jako nejúčinnější se ukázalo probiotikum obsahující Lactobacillus GG. Užívání tohoto probiotika vedlo ke zmírnění projevů atopické dermatitidy a zvýšení kvality života. Díky probiotikům se také snížily protilátky IgE, které jsou zodpovědné za nežádoucí reakci na potravinový alergen.

Analýza výsledků několika kvalitních studií tedy ukazuje, že podávání probiotik, hlavně Lactobacillu GG, může být prospěšné pro děti s potravinovými alergiemi, tj. může snížit příznaky alergie a zvýšit kvalitu života.

Zdroj:

https://www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2025.1565436/full

14.7.2025; Holmannová