Pestrost stravy v dětství může snížit riziko alergií

Rubriky:

Složení stravy v raném dětství může ovlivnit riziko vzniku alergií v pozdějším věku. Vliv stravy na vznik alergií zkoumali autoři této studie, v níž bylo 2 251 párů matka–dítě. Vyhodnocovaly se informace o stravování dětí ve věku 6 a 12 měsíců, konkrétně kdy byla ke kojení přidána další strava a jak pestrá byla. Děti byly sledovány dva roky a byly vyšetřovány lékaři na přítomnost potravinových a dalších alergií. Mezi prvním a druhým rokem života se alergie objevily u 135 dětí.

Ukázalo se, že pestrost stravy hraje velmi důležitou roli. Menší pestrost stravy ve věku 6 měsíců 2,17krát zvyšovala riziko vzniku alergie. Stejný výsledek byl zaznamenán i po 12 měsících. Větší pestrost stravy, tj. více různých druhů potravin v jídelníčku dítěte, ve věku 6 a 12 měsíců výrazně snižuje riziko vzniku jakéhokoliv typu alergie.

Zdroj: Increased food diversity in the first year of life is inversely associated with allergic outcomes in the second year

6.12.2021; Holmannová