Parabeny v mateřském mléce

Rubriky:

Parabeny se využívají jako ochrana před pomnožením bakterií a plísní v produktech. Může se jednat o potraviny, ale také kosmetiku a léčiva. Někteří lidé j sou na parabeny citliví a novorozence a kojence je lépe jim nevystavovat. Autoři studie se rozhodli zjistit, zda se parabeny dostávají do mateřského mléka a jaká je jejich koncentrace. Testovali 4 hlavní parabeny (metylparaben, etylparaben, propylparaben a butylparaben). Vzorky byly odebírány od 260 kojících žen v Jižní Koreji. Autoři se samozřejmě žen ptali na složení stravy, jaké používají kosmetické produkty atd.

Ukázalo se, že se parabeny do mateřského mléka dostávají a vyšší koncentrace je v kolostru a mléku v prvních týdnech kojení než ve zralém mléce. Hodnoty však zdaleka nedosahovaly limitů na denní příjem parabenů daný EFSA (European Food Safety Authority). Přesto je však vzít v úvahu, že děti jsou na škodliviny citlivější, a pokud je přijímají v mateřském mléce denně, navíc jim mohou být dále vystaveny v i prostředí/v domácnostech, může snadno dojít k překročení bezpečných dávek. Je tedy potřeba mít se na pozoru. Snažit se vyhýbat produktům, které parabeny obsahují.

Zdroj: Parabens in breast milk and possible sources of exposure among lactating women in Korea.