Oligosacharidy z mateřského mléka podporují vývoj střevní mikroflóry a zdravý vývoj střeva kojených dětí
Mateřské mléko má jedinečné složení, které nemá žádné umělé mléko. Jeho velmi důležitou složkou jsou určité druhy složených cukrů, tj. oligosacharidy. Autoři vybrali 5 oligosacharidů, které byly přidány do umělé výživy. Ve studii byly děti staré 7 až 21 dní, které dostávaly standardní umělé kravské mléko nebo formuli s kravským mlékem a oligosacharidy z mateřského mléka (OMM) nebo byly plně kojené. Dětem byly odebírány vzorky stolice na začátku studie a ve věku 3 a 6 měsíců. Hodnotilo se složení střevní mikroflóry, metabolismus a ukazatele stavu střeva. Výsledky kojených dětí a dětí na umělé výživě bez OMM byly značně rozdílné. Výsledky dětí s umělou výživou s OMM se blížily výsledkům u dětí kojených. V jejich střevech byl zaznamenán vyšší výskyt Bifidobacterium longum/infantis (“hodné” bakterie), naopak nižší výskyt potenciálně patogenní Clostridioides difficile v porovnání s dětmi na běžné formuli z kravského mléka.
pH stolice (“kyselost”) byla nižší u dětí s OMM (což je pozitivní), které stejně jako děti na mateřském mléce měly vyšší hodnoty ochranných protilátek IgA, naopak byly nižší ukazatele zánětu ve střevě. V této studii se tedy jasně ukázalo, jak velkou roli hrají oligosacharidy v mateřském mléce. Podporují vývoj střevní mikroflóry i zdraví střeva kojeného dítěte. Pokud není možné dítě kojit, je dobré vybírat umělou výživu, která je obsahuje.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9298649/
1.8.2022; Holmannová