Oligosacharidy v mateřském mléce
V mateřském mléce se nacházejí oligosacharidy, které podporují vývoj střevního, imunitního a nervového systému. Jsou zodpovědné za správné složení střevní mikroflóry kojence. Ta je pro jeho zdraví nesmírně důležitá. V této studii autoři sledovali, co ovlivňuje produkci oligosacharidů a jak působí na střevní mikroflóru.
Podařilo se zjistit, že příjem ovoce a nenasycených mastných kyselin jde v ruku v ruce se zvýšením množství různých typů oligosacharidů. Ty pak např. snižují produkci cytokinů Th2 lymfocytů (ty jsou zapojeny do hypersenzitivních/alergických či imunitu tlumících reakcí). Některé typy oligosacharidů naopak zvyšovaly množství cytokinů spojených s obranyschopností.
Dle typu oligosacharidu došlo také k ovlivnění složení střevní milkroflóry, např. oligosacharidy s galaktózou zvyšují počty laktobacilů. Oligosacharidy v mateřském mléce je tedy možné ovlivnit stravou a tím druhotně ovlivnit i zdraví vývoj dítěte. 10.2.2020