Ochrání konzumace fermentovaných mléčných výrobků matkou děti před alergií na kravské mléko?
Alergie na bílkoviny kravského mléka (ABKM) je poměrně častou alergií v dětství. Autory zajímalo, zda může stravování kojící ženy alergii dítěte ovlivnit. Zaměřili se na konzumaci fermentovaných (kvašených) mléčných produktů během těhotenství a kojení.
Ve studii bylo 160 kojenců (80 zdravých a 80 s potvrzenou ABKM). Nejčastěji konzumovanými mléčnými výrobky byly sýry, jogurty, tarhana a kefír. Matky dětí s ABKM dle výsledků konzumovaly nižší množství jogurtů, tarhany a kefíru během těhotenství a nižší množství jogurtů a tarhany během kojení než matky dětí bez ABKM.
Matky dětí s ABMK nejedly jen nižší množství mléčných výrobků, uzší byl i jejich sortiment. Zdá se tedy, že množství a pestrost konzumovaných mléčných výrobků těhotnými a kojícími může působit jako prevence před vznikem ABMK u dětí.
https://doi.org/10.1016/j.anai.2022.12.024
16.1.2023; Holmannová