Nedostatek DHA v mateřském mléce českých žen
Na stránkách SZÚ byl publikován příspěvek, který upozorňuje na to, že mateřské mléko českým matek ne nedostatečnou koncentraci DHA (dokosahexaenové kyseliny). Jedná se o polynenasycenou mastnou kyselinu, která patří mezi ω3 mastné kyseliny. Jsou potřebné ke správnému fungování nervové soustavy, imunitního systému i srdečně-cévní soustavy. U dětí se dává do souvislosti s vývojem mozku, mentálními funkcemi ‒ soustředěním či pamětí. Naše játra si ji sice umí v malém množství nesyntetizovat, ale to rozhodně nestačí a je nutné DHA doplňovat. Je k nalezení hlavně v tučných rybách.
Dle WHO je vhodné, aby v DHA mateřském mléce tvořilo 0,2‒0,36 % z tuku v mléce. V odebraných vzorcích však byly hodnoty mezi 0,09‒ 0,84 % z tuku mléka. Umělé výživy mají 0,2–0,5 % obsahu tuku. Výsledky tedy dokládají, že by bylo vhodné, aby se maminky zaměřily na příjem potravin, které obsahují DHA.
Zdroj: Polovina maminek má v mateřském mléce málo kyseliny dokosahexaenové (DHA) pro správný vývoj dětí!