Nárůst anafylaktických reakcí na kešu a mandle

Rubriky:

Počty alergiků rostou, a to hlavně mezi dětmi. Nárůst je patrný také u potravinových alergií. V této studii se autoři zaměřili na to, jak je to s alergií na kešu a mandle. Využili k tomu data z Evropského registru anafylaxe od roku 2007 do roku 2024. Anafylaxe je velmi závažná alergická reakce, která může vést k úmrtí. 

V databázi bylo registrováno 5945 potravinami způsobených anafylaktických reakcí (23 % ze všech registrovaných). Z nich 1389 patřilo mezi reakce způsobené ořechy, z nichž si pro další analýzu autoři vybrali 845 dětí, nejčastěji ve věku 4 let, a 238 dospělých. Nejčastějším ořechovým alergenem u dětí byly kešu ořechy (334 dětí), lískové oříšky (211 dětí) a vlašské ořechy (146 dětí). Bylo také zjištěno, že počty dětí, které zareagovaly anafylaktickou reakcí na kešu, během sledovaného období rostly. Tato nebezpečná reakce byla nejčastěji vyvolána malým množstvím ořechů (menším než čajová lžička). U dospělých byly anafylaktické reakce způsobeny nejčastěji lískovými oříšky (105), vlašskými ořechy (47) a mandlemi (35) a k reakci bylo potřebné vyšší množství ořechů než u dětí.

Zajímavé také je, že jen malé procento dětí a dospělých, kteří zareagovali anafylaxí na ořechy, o své alergii vědělo (23 % dětí a 21 % dospělých).

Studie tedy potvrdila nárůst výskytu anafylaktických reakcí na ořechy v Evropě v průběhu let 2007 až 2024. U dětí ji nejčastěji způsobují kešu a u dospělých lískové oříšky.

Zdroj:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/all.16619

21.7.2025; Holmannová