Množství akrylamidu v mateřském mléce lze ovlivnit dietou
Akrylamidy se vytvářejí při přípravě potravin při vysokých teplotách. Často poznáme přítomnost akrylamidů podle zhnědnutí a spálení, např. u chipsů a hranolků – čím tmavší, tím více akrylamidu se vytvořilo. Vyskytují se také v chlebové kůrce, kávě, sušenkách atd. Akrylamid je rizikovým faktorem pro vznik nádorových onemocnění.
Autory zajímalo, jak je to s akrylamidy v mateřském mléce. Podařilo se zjistit, že v kolostru je výrazně méně akrylamidu než v plném mléce (0,05 µg/l oproti 0,14 µg/l), do kolostra tedy akrylamidy pronikají méně než do zralého mléka. Autorům se také podařilo najít spojitost mezi příjmem akrylamidů a jejich koncentrací v mateřském mléce. Kojící ženy by si proto měly ve stravě hlídat příjem akrylamidů. Svým způsobem stravování mohou snížit riziko, že v jejich mléce bude vysoká koncentrace akrylamidů, které mohou být pro dítě škodlivé.
29.11.2021; Holmannová