Mléko a mléčné výrobky ve výživě malých dětí

Rubriky:

Mléko je zdrojem řady klíčových živin, přičemž některé jsou zvláště důležité v určitých životních fázích. Pro svůj obsah bílkovin, vápníku a vitaminů patří mezi potraviny s vysokou biologickou hodnotou. Obecně je známo, že mléko a mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem kalcia, jehož vstřebávání podporují další látky obsažené v mléce (laktóza, vitamin D, aminokyselina lysin). Mléko obsahuje také plnohodnotné bílkoviny, lehce stravitelný tuk, vitaminy A a D rozpustné v tucích, vitaminy skupiny B rozpustné ve vodě, hořčík, jód, železo, fosfor a další živiny a prvky. Přestože laktóza (mléčný cukr) vyvolává u některých jedinců intoleranci, u zdravých dětí je naopak lehce stravitelná, příznivě ovlivňuje střevní mikrobiom a podporuje vstřebávání živin. Součástí mléka a mléčných výrobků je také mléčný protein, který může stimulovat inzulinu podobný růstový faktor 1 (IGF-1, insulin-like growth factor-1). IGF-1 je nezbytný pro zdravý vývoj kostní hmoty a předcházení poruchám růstu u malých dětí.

Mléčné výrobky, které podstoupily fermentaci (jogurty, jogurtová mléka, různé zákysy a kysaná mléka, kefíry, acidofilní mléka, podmáslí apod.), jsou vhodnější především pro svůj pozitivní vliv na střevní mikrobiom, mají nižší obsah laktózy a lepší vstřebatelnost železa, vápníku a fosforu.

Nedostatečný příjem mléka u dětí může přispět k nedostatečnému příjmu vápníku, hořčíku, jódu a dalších důležitých živin. Vzhledem k obecně nízkému stavu vitaminu D u evropské populace je riziko osteoporózy a zlomenin už tak zvýšené a není vhodné se mléku vyhýbat. Výjimkou jsou onemocnění, u kterých není konzumace mléka doporučena lékařem. Dříve se v souvislosti s konzumací mléka polemizovalo nad zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky 2. typu, nicméně nyní již existují odborné důkazy vyvracející toto podezření. Naopak existují určité negativní asociace mezi konzumací bílých jogurtů a cukrovkou 2. typu, které je třeba ještě dále prozkoumat.

U malých dětí ve věku 2–4 let je vhodné podávat 4–5 porcí mléka a mléčných výrobků denně, u dětí starších 4 let pak 3–4 porce. Z hlediska hygieny výživy je základem podávat mléko a mléčné výrobky vždy pasterizované (nikoliv syrové) za účelem eliminace nákazy listeriózou.

 

Mgr. Kateřina Vokounová

  1. 5. 2021

 

Zdroj:

Joubran AM, Pierce KM, Garvey N, Shalloo L, O’Callaghan TF (2021): Invited review: A 2020 perspective on pasture-based dairy systems and products. Journal of Dairy Science, 104: 7. doi: 10.3168/jds.2020-1977.

Givens DI (2021): MILK Symposium review: The importance of milk and dairy foods in the diets of infants, adolescents, pregnant women, adults, and the elderly. Journal of Dairy Science, 103, 9681-9699. doi: 10.3168/jds.2020-18296.