Mateřské mléko vs. umělé v působení na střevní mikroflóru

Rubriky:

Střevní mikroflóra je pro zdraví velmi důležitá, její narušení je spojené s alergiemi, autoimunitními nemocemi, obezitou, kardiovaskulárními nemocemi, nádory atd. Důležitou součástí mikroflóry je Lactobacillus reuteri. Jedná se o bakterii, která vytváří mnohé složky, které podporují zdraví člověka. Autoři zjišťovali, jak ovlivňuje tuto bakterii umělé mléko a mléko mateřské. Ukázalo se, že oligosacharidy (složené cukry) v mateřském mléce podporují množení bakterie 10x více než umělé mléko. Navíc se ukázalo, že pod vlivem mateřského mléka se v bakterii zvyšuje aktivita enzymů, které jsou zapojené do energetického metabolismu a metabolismu aminokyselin. Zvýšilo se množství aminokyselin, které působí protizánětlivě. Byly též aktivnější enzymy snižující oxidační stres. Naopak došlo ke snížení množství tuků. Mateřské mléko na má na užitečné střevní bakterie lepší a výraznější vliv než umělá výživa. Mimo jiné í tím prospívá mateřské mléko zdraví dítěte. O problematice střevní mikroflóry se můžete více dozvědět na našich stránkách zdravastolice.cz. 07/15/2019

Zdroj:Human Breast Milk Promotes the Secretion of Potentially Beneficial Metabolites by Probiotic Lactobacillus reuteri DSM 17938