Mateřské mléko jako probiotikum
Mateřské mléko obsahuje velké množství složek, které slouží jako živiny pro růst dítěte, ale také mnoho dalších složek, které jen chrání a dlouhodobě ovlivňují zdraví dítěte. Vědci zjistili, že mateřské mléko obsahuje také různé druhy bakterií, které jsou důležitou a potřebnou součástí dětské střevní mikroflóry. Jednou z bakterií je např. Lactobacillus gasseri. Ukázalo se, že umí „zabíjet“ mnohé druhy bakterií způsobujících nemoci i kvasinky a snížit oxidační stres. Odolává nepříznivému pH v žaludku, žlučovým kyselinám i mnohým aditivům, která jsou přidávána do potravin. Autoři se domnívají, že by se mohl stát díky svým vlastnostem součástí i komerčně vyráběných probiotik, zatím tomu tak není. I zde se ukazuje jedinečnost složení mateřského mléka a jeho pozitivním vlivu na dítě. O střevní mikroflóře a její důležitosti se více dozvíte na našich stránkách http://zdravastolice.cz/
8.7.2019
Zdroj: Lactobacillus gasseri from human milk with probiotic potential and some technological properties