Mateřské mléko a kmenové buňky
Mateřské mléko obsahuje různé živiny a látky potřebné pro zdravý vývoj dítěte. Kromě toho obsahuje také velké množství zdraví prospěšných buněk, ať už se jedná o buňky imunitní, hodné bakterie, které pomáhají vytvářet střevní mikrobiotu dítěte, či kmenové buňky. Tyto buňky mají schopnost pozitivně ovlivnit fungování imunitního systému, regenerovat poškozené tkáně atd. (viz www.kmenovky.cz). Přítomnost kmenových buněk v mateřském mléce je tedy pro dítě důležitá. Mnohé maminky mléko odsávají a před podáním dítěti skladují. Autory zajímalo, jak skladování mateřského mléka ovlivní přítomné kmenové buňky.
Vzorky mateřských mlék získaly od 17 žen a nejprve zjišťovali počty kmenových buněk v čerstvém mléce. Pak vzorky buď zamrazili na dobu jednoho měsíce při −20 °C nebo skladovali v lednici po dobu 72 hodin. Bylo zjištěno, že oba typy skladování mateřského mléka snižují počty živých kmenových buněk. Čerstvé mateřské mléko obsahovalo 80 588 ± 50 0432 buněk, zatímco vzorky mléka, které bylo skladováno v lednici, 28 333 ± 10 299 buněk. Ještě horší výsledky byly v případě zmrazeného mateřského mléka. V něm byly živé kmenové buňky nedetekovatelné. Zde je vidět, že pro dítě je nevhodnější, pokud je kojené přímo, popř. je mateřské mléko skladováno po dobu max. 72 hodin v lednici. Dlouhodobé mražení v běžném mrazáku může kmenové buňky zničit. Je však nutné podotknout, že mateřské mléko v porovnání s umělými formulemi obsahuje i další prospěšné látky, které se mrazem neničí.
Zdroj:
https://doi.org/10.1089/bfm.2024.0370
1.9.2025; Holmannová