Mateřské mléko ‒ mění své složení při dlouhodobém zamrazení?
Mateřské mléko obsahuje komplex látek a živin, které jsou potřebné pro zdravý vývoj dítěte. Vědce zajímalo, jak se mění vlastnosti mateřského mléka, pokud je zamrazeno. Sledovali změny v pH, v přítomnosti bakterií, faktory, které podporují obranyschopnost dítěte (např. protilátky IgA), nutrienty aj.
Při −20 °C bylo zamrazeno jednak čerstvé mateřské mléko, a jednak mléko, které bylo předtím uloženo na 72 hodin v lednici při +4 °C. Odebíraly se vzorky 1., 3., 6. a 9. měsíc po zamrazení.
9měsíční zamrazení snižuje pouze pH mateřského mléka a bakteriální zátěž (klesají počty gram pozitivních i negativních bakterií), ta je nižší ve zmraženém mléku, které bylo předtím zchlazené v lednici. Zmrazení naopak zvyšuje koncentraci neesterifikovaných mastných kyselin. Nemění se celkové množství bílkovin, tuků, laktoferinu, IgA či osmolarita.
Mateřské mléko si i po 9 měsících zmrazení zachovává svou výživovou a imunoaktivní hodnotu a je tedy možné jej takto dlouhodobě skladovat při vědci využité teplotě.
Zdroj: