Mateřské imunoglobuliny hrají roli ve zdraví trávicího traktu novorozenců
Již v době průchodu porodním kanálem je střevo dítěte kolonizováno bakteriemi, které poté napomáhají správnému trávení a posilují imunitu. Je však otázkou, jak se naučí dětský imunitní systém tolerovat potřebné střevní bakterie a nezačne je napadat jako jiné bakterie způsobující nemoci, tedy jak s nimi dokáže žít v symbióze.
K vysvětlení vědci použili pokus na myších. Odhalili, že imunoglobuliny (protilátky) IgG, které dítě získává z mateřského mléka, tlumí časně po porodu aktivitu imunitního systému namířenou proti nově získaným „hodným“ mikrobům a napomáhají tak nastavit toleranci, vytvořit symbiotický vztah. Snižují totiž aktivitu T a B lymfocytů ve střevní sliznici. Pokud nedojde k rozvoji tolerance k prospěšné střevní mikroflóře, může dojít ke vzniku střevních zánětů. Dříve se mělo za to, že tuto toleranci navozující funkci mají pouze protilátky IgA z mateřského mléka a že IgG protilátky se podílí hlavně na obraně proti infekčním patogenům. IgG protilátky ale rozpoznávají větší spektrum bakterií než IgA, tím je umožní rozpoznat i imunitnímu systému.
I z této studie vyplývá, jak důležité je, aby kojenec získal potřebné imunoglobuliny od matky, tj. aby byl kojen.
Zdroj:
http://phys.org/news/2016-05-antibodies-breast-newborn-mice-tolerate.html