Porovnání zastoupení mastných kyselin v mateřském mléce a umělé výživě
Lipidy v potravě jsou pro dítěte velmi důležité, a to pro jeho správný růst a vývoj, včetně nervového a imunitního systému. Pokud není možné dítě kojit, existují umělé výživy, které „napodobují“ složením mateřské mléko. Jenže složení mléčných výrobků je víceméně stejné, zatímco složení mateřského mléka se mění dle potřeb dítěte. V této studii se autoři zaměřili na mastné kyseliny v mateřském mléce v různých dobách laktace v porovnání s umělou výživou.
U španělských žen byly v mléce důležité zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny olejová, linolová, omega 3 dokosahexaenová (DHA) a kyselina arachidonová. Tyto byly také v umělé výživě, kde se však ve vyšší míře vyskytovala kyselina linolová na úkor kyseliny dokosahexaenové a arachidonové. Pokusy se také prokázalo, že i při ročním kojení si mateřské mléko uchovává stále dostatek nepostradatelných mastných kyselin a je tedy i v této době lepším zdrojem než umělá výživa.