Konzumace arašídů během těhotenství a kojení může snížit riziko alergií u dětí

Rubriky:

Alergie na arašídy je poměrně častá a může mít velmi vážný průběh, s anafylaktickým šokem a smrtí. V této studii autoři zjišťovali, zda může konzumace arašídů těhotnými a kojícími ženami chránit kojence před alergií na arašídy. Ve studii bylo 303 novorozenců.

Celkem 31 matek konzumovalo více než 5 g arašídů za týden, 69 matek méně než 5 g za týden a 181 matek nekonzumovalo během doby kojení arašídy vůbec. K senzitizaci a alergii na arašídy došlo méně často u dětí, jejichž maminky sice konzumovaly arašídy, ale ne ve velkém množství.

U dětí maminek, které se vyhýbaly arašídům, a těch, které jich konzumovaly více než 5 g za týden, byl ve věku 5 let vyšší výskyt senzitizace a alergií na arašídy. Pro snížení rizika alergie na arašídy u dětí je tedy vhodné, aby těhotné a kojící maminky konzumovaly do 5 g arašídů za týden.

https://doi.org/10.1016/j.anai.2023.04.012

2.5.2023; Holmannová