Koncentrace minerálů v mateřském mléce je ovlivněna mnoha faktory

Rubriky:

Již několikrát jsme zmínili, že složení stravy kojící matky má vliv na složení mateřského mléka, např. na oligosacharidy, bílkoviny. V této studii se autoři zaměřili také na minerály, které jsou pro kojence také velmi důležité. Hodnotila se koncentrace sodíku, draslíku, vápníku, hořčíku, železa, selenu a jódu v mateřských mlécích 75 španělských žen. Část z nich měla tzv. středomořskou dietu, tj. velké množství ovoce, zeleniny, ořechů, olivového oleje, luštěnin, méně často jedly mořské ryby, drůbež, červené maso, mléčné produkty a víno. Část matek byla ze severozápadního Španělska, měly tzv. atlantickou dietu. Tyto ženy jedly ryby častěji, také hodně ovoce a zeleniny, více mléčných produktů, častěji volily potraviny syrové (pokud je možné je takto konzumovat). Porovnávala se také koncentrace prvků s BMI matky atd.

Ve studii se ukázalo, že koncentrace hodnocených prvků většiny žen byla schopná pokrýt minerálovou potřebu plně kojeného dítěte. U žen s vyšším BMI byly v mléče vyšší koncentrace sodíku. U matek dívek byl vyšší poměr vápník/fosfor, zatímco u matek chlapců byla vyšší hladina fosforu. S délkou  kojení postupně klesá koncentrace vápníku v mléce. Po 6 měsících, pokud by dítěti nebyl dodáván i v jiné potravě by již množství vápníku z mateřského mléka nemuselo stačit. Dále pak u matek, které měly atlantickou dietu měly v mléce vyšší koncentraci železa a selenu.

Je tedy vidět, že se koncentrace minerálů v mateřských mlécích liší, a to dle délky kojení, BMI matky, pohlaví dítěte i stravy matky. 1.6.2020

Zdroj:Association Between Breast Milk Mineral Content and Maternal Adherence to Healthy Dietary Patterns in Spain: A Transversal Study