Kojení po dobu alespoň čtyř měsíců může výrazně snížit výskyt potravinových alergií u dětí
Dnes představujeme další z řady studií, jejichž výsledky ukazují, že kojení může u dětí snížit výskyt alergických onemocnění. V této se autoři zaměřili na potravinové alergie, které jsou v populaci stále častější. U dětí převažuje alergie na mléčné bílkoviny a vejce, velmi závažná, až život ohrožující, může být alergie na arašídy či korýše.
Ve studii autoři hodnotili data celkem 2920 dětí ve věku 6–24 měsíců, která se týkala kojení, potvrzených alergií u dítěte a také výskytu alergií v rodině. Alespoň do čtyř měsíců bylo plně kojeno 39 % dětí, 12,1 % bylo krmeno umělou výživou na bázi kravského mléka a 48,9 % dětí bylo kojeno částečně. Dohromady bylo zaznamenáno 480 případů potravinových alergií na kravské mléko, sezam, vejce a arašídy. Celkem 122 (25,4 %) případů se vyskytlo ve skupině plně kojených dětí a 358 (74,6 %) v ostatních skupinách. Mezi kojenými dětmi byl výrazně nižší výskyt alergií, a to hlavně na vejce, sezam a arašídy, a to nezávisle na tom, zda se nějaké alergie vyskytly v rodinné anamnéze. V případě alergií na mléko nemělo kojení tak výrazný efekt. Autoři dále zjistili, že oddálené zařazení sezamu do jídelníčku dětí, které mají v rodině alergie, zvýšilo riziko, že budou mít alergii na sezam.
Je tedy jasně patrné, že kojení trvající alespoň čtyři měsíce může výrazně snížit výskyt potravinových alergií u malých dětí.
Zdroj:
https://www.annallergy.org/article/S1081-1206(25)00089-4/abstract
17.3.2025; Holmannová