K veganské stravě u dětí a dospívajících
Omezování konzumace živočišných produktů je v populaci stále častější. Vegany se stávají nejen dospělí, ale také děti. Ty potřebují dostatečné množství živin ke svému růstu. Autoři studie se zaměřili na to, zda může dojít u dětí na veganské stravě k nedostatku nějaké živiny. Byla zpracována data 18 kvalitních studií, v nichž byly děti a dospívající ve věku 0 až 18 let. Výsledky ukázaly, že děti na veganské stravě konzumují méně bílkovin, vápníku, vitaminu B2, nasycených mastných kyselin a cholesterolu, jsou nižšího vzrůstu a mají nižší hladinu feritinu, HDL a LDL v porovnání s dětmi na kombinované stravě.
Naopak mívají vyšší příjem sacharidů, polynenasycených mastných kyselin, vlákniny, kyseliny listové, vitaminů C a E, hořčíku, železa a draslíku. Hladiny vitaminu B12 v krvi byly u veganských dětí vyšší v důsledku užívání doplňků stravy, které jim podávali rodiče. Dále se zjistilo, že veganské děti mají nižší obsah minerálů v kostech a nižší odpad jodu do moči. Z výsledků je tedy patrné, že veganská strava má svá pozitiva i negativa a obzvláště u dětí, bez ohledu zda se stravují vegansky či ne, je nutné dbát na to, aby strava obsahovala všechny potřebné živiny.
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2023.2263574
23.10.2023; Holmannová