Jedinečné složení mateřského mléka

Rubriky:

Oligosacharidy (složené cukry) jsou známé tím, že pozitivně ovlivňují zdravotní stav kojence. Jsou důležité také pro správné složení střevní mikroflóry. Mnohé děti však nejsou kojené, a tak autoři porovnávali obsah oligosacharidů v mateřském mléce a v umělé výživě kojenců. Jelikož se ví, že se složení mateřského mléka se se stářím dítětem mění (přesně dle potřeb dítěte), hodnotily se oligosacharidy 3. a 42. den a jako protiklad se hodnotilo 5 různých druhů umělé výživy. V prvním vzorku mateřského mléka bylo 9,15 ± 0,25 g/l a ve druhém vzorku hodnota trochu poklesla na 6,38 ± 0,29 g/l. Dítě tedy potřebuje v průběhu času méně oligosacharidů. V mateřském mléce bylo identifikována na 130 unikátních oligosacharidů, zatímco v umělých výživách, byť byly obohaceny o oligosacharidy, bylo mnohem méně druhů oligosacharidů. Testy tedy prokázaly, že je nutné koncentraci oligosacharidů měnit, jak se tomu děje v mateřském mléce, a také to, že umělá výživa nemá celé spektrum oligosacharidů, které jsou v mateřském mléce. Výrobci umělých mlék se snaží přiblížit produkty co nejblíže mateřskému mléku, zatím je však mateřské mléko pro dítě mnohem lepší než umělá výživa, a nejen kvůli obsahu oligosacharidů.

Zdroj: Characterization and Quantification of Oligosaccharides in Human Milk and Infant Formula