Imunologické složení mateřského mléka
V jedné ze studií se autoři zaměřili na substance produkované imunitním systémem v mateřském mléce. Měly k dispozici vzorky dalo by se říci z celého světa, ze států Evropy, Ameriky, Afriky. Jedná se tedy o ženy z různých socioekonomických skupin, z rozdílných oblastí, s různým stravováním atd. Autoři sledovali, zda je rozdílné složení, popř. koncentrace jednotlivých substancí v mlécích. Ve všech analyzovaných vzorcích byly detekovány látky, které autoři označili za klíčové rozpustné imunitní faktory v mléce a které jsou nezbytné pro zdraví dítěte, vytváření imunologické bariéry, posilují střevní sliznici i imunitní funkce, chrání před infekcemi a také mohou ochraňovat prsní žlázu před infekcemi během kojení jedná se o: IgA, IgG, IgM, EGF, TGFβ2, IL7, IL8, Groα a MIP1β.
U matek z oblastí venkovských a méně vyspělých bylo v mléce více faktorů, které jsou označovány jako prozánětlivé a zvyšují se např. když jsou matky více vystaveny kontaktu s různými bakteriemi, naopak u matek z Evropy mnohdy a městských žen tyto v mléce vůbec nebyly či jich bylo výrazné méně, ale v mléce bylo více imunoglobulinů, včetně IgA atd., což zase svědčí i pro vliv očkování, vyšší hygieny, braní antibiotika atd. Autoři dále našli souvislosti mezi stravou žen a imunologického složení mléka.