Hodnoty IgA v mateřském mléce závisí na stravě matky
Mateřské mléko obsahuje krom živin také látky, které dítě chrání před nemoci a podporují zdraví sliznic. Takovou látkou je také imunoglobulin třídy A, kterému se také říká slizniční. U kojenců může zabránit nežádoucí kolonizaci střeva patogenními bakteriemi a být tak prevencí průjmových onemocnění. Autory studie zajímalo, zda má na koncentraci tohoto imunoglobulinu vliv stravování matky. Studie byla prováděna v Keni, kde jsou výrazné rozdíly mezi stravováním matek, a tedy i živinami, které dostávají do těla.
Hodnoty IgA v mateřském mléce nebyly závislé na koncentraci železa, tedy na anémii matky. Koncentrace IgA rostly s věkem dítěte, tj. s délkou kojení, a vyšší byly u matek s vyšším obvodem paže (zde ale poklesly hodnoty IgA pouze v případě, že žena kojila chlapce) a normální hladinou vitamínu A. Hodnoty ochranného imunoglobulinu A tedy závisí na výživě matky, důležitou roli hraje dostatek vitamínu A a také celková nutriční kondice matky, tj. kalorický deficit. Děti vyhublých matek a matek s nedostatkem vitamínu A, tak mohou být méně chráněny před infekcemi. 18.05.2020