Ftaláty a riziko potravinové alergie u dětí

Rubriky:

Ftaláty jsou chemické látky, které se hojně používají jako změkčovadla plastů a běžně se vyskytují ve výrobcích, se kterými jsme denně v kontaktu. Jedná se např. o různé druhy obalů, včetně obalů na potraviny, kosmetiku, hračky (u hraček je hlídána přítomnost ftalátů, které se vyskytují obzvláště u hraček vyrobených v Číně).

Ftaláty patří mezi endokrinní disruptory, což jsou látky, které mohou narušovat produkci hormonů, a tedy i hormonální rovnováhu. Jejich vliv na rozvoj potravinových alergií ale zatím nebyl dostatečně objasněn.

A právě na tuto problematiku se zaměřili autoři studie. Do studie zařadili 400 dětí, z nichž 198 mělo potvrzenou potravinovou alergii a 202 dětí bez alergie. Všem byly provedeny testy na specifické IgE protilátky proti potravinovým alergenům a kožní testy, které určují citlivost na běžné potravinové alergeny. Z moči byly analyzovány metabolity 17 různých ftalátů.

Výsledky ukázaly, že některé produkty rozkladu ftalátů (metabolity), které byly nalezeny v moči, především MEHHTP (mono-2-ethyl-5-hydroxyhexyl tereftalát), souvisely s vyšší pravděpodobností s přecitlivělostí na ořechy, korýše a další alergeny. Jiný metabolit (MHiBP; mono-2-methyl-2-hydroxypropyl ftalát) byl spojen s pozitivními kožními testy na obiloviny, luštěniny a mořské plody. Při hodnocení kombinované expozice více látkám se ukázalo, že děti s vyšší hladinou těchto látek měly i vyšší hladiny protilátek na potravinové alergeny.

A jaký je závěr studie?  Děti vystavené vyšším hladinám ftalátů mohou mít vyšší riziko vzniku potravinových alergií. Je tedy patrné, že ftaláty negativně ovlivňují nejen hormonální systém, ale také ten imunitní.

Zdroj:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412025003484?via%3Dihub

7.7.2025; Holmannová