Džus z granátových jablek mění složení mikroflóry v mateřském mléce a stolici kojených dětí
Do mateřského mléka mohou pronikat látky z potravin, které kojící žena konzumuje. Nedávná studie ukázala, že do mateřského mléka pronikají složky z granátového jablka. Autoři se soustředili hlavně na ellagitaniny, které jsou metabolizovány na kyselinu ellagovou. Tu pak střevní bakterie mění na urolitiny, které se vstřebávají ze střeva do krevního oběhu, a mají pozitivní vliv na zdraví. Kojící ženy konzumovaly džus z granátových jablek (cca 0,24 litru denně) po dobu dvou týdnů. Ženám byly odebrány krev, moč, vzorky stolice a hlavně mateřské mléko. Kojeným dětem se odebíraly vzorky moči a stolice. Ve vzorcích mateřského mléka, krvi a plazmě maminek byla nalezena kyselina ellagová a její metabolity, ty byly nalezeny také ve vzorcích moči dětí. V mateřském mléce, plazmě i moči dvou účastnic byl navíc nalezen urolitin, který byl také detekován v moči jejich dětí.
Konzumace granátového jablka také vedla ke změně mikroflóry v mateřském mléce a změny byly zachyceny také ve stolici dětí. Autoři tedy uzavírají studii s tím, že kyselina ellagová a její metabolity pronikají do mateřského mléka a dostávají se i do organismu dítěte, kde mohou pozitivně ovlivnit složení střevní mikroflóry, podpořit vývoj nervové soustavy, snížit oxidační stres a snížit nežádoucí zánětlivé reakce.
Zdroj: Pomegranate juice alters the microbiota in breast milk and infant stool: a pilot study
9.5.2022; Holmannová