Důležitost složení stravy kojících matek a následného stravování dětí
Současná doba je plná trendů ve stravování. Na popularitě získává také stravování bez jakýchkoli živočišných produktů a součástí, tj. vegan strava. Pokud však matka kojí, měla by být extrémně opatrná, na složení stravy, neboť může negativně ovlivnit zdraví dítěte.
Nedávno byl zveřejněn v odborném časopise článek, kdy se na pediatrii dostalo 13měsíční dítě, které neprospívalo, došlo ke zhoršení tělesného i mentálního vývoje (oboje pokleslo) a často se objevovaly zlomeniny. U dítěte zjištěna rachitida (křivice), která vzniká z nedostatku vápníku a vitamínu D. Ukázalo se, že dítě bylo dlouho kojené a poté bylo převedeno na stravu matky, tj. veganskou, což se ukázalo jako nedostatečné.
Z tohoto případu tedy vyplývá, že je nutné, aby matky dbaly na správné složení své stravy a stravy dítěte po odstavení. Mnohé odlišné stravovací zvyklosti mohou přinést komplikace, hůře se hlídá nutriční vyváženost, je na to tedy potřeba myslet. 4.5.2020
Zdroj: Case report of nutritional rickets in an infant following a vegan diet